Brainspotting & EMDR
Voor volwassenen en adolescenten
"The eyes tell more than words could ever say.”
​
Brainspotting is een vorm van therapie die is ontwikkeld door Dr. David Grand. Het richt zich op het identificeren, verwerken en loslaten van trauma en andere emotionele blokkades die in de hersenen en het lichaam worden opgeslagen.
Brainspotting maakt gebruik van de relatie tussen oogpositie en de verwerking van trauma en emotionele spanning. Tijdens een brainspotting-sessie helpt de therapeut de cliënt een "brainspot" te lokaliseren.
Een brainspot is een oogpositie die overeenkomt met de bron van emotionele en fysieke spanning in het lichaam. Dit kan worden geassocieerd met traumatische ervaringen, onverwerkte emoties of andere psychologische blokkades.
​
Terwijl de cliënt gefocust is op de brainspot, wordt de therapeut een getuige van de innerlijke ervaring van de cliënt en faciliteert het proces van verwerking en genezing. Dit kan gebeuren door middel van bilaterale stimulatie.
​
De cliënt wordt aangemoedigd om de opkomende gevoelens, sensaties, beelden of herinneringen te verkennen en te ervaren, terwijl de therapeut ondersteuning biedt.
Het doel van brainspotting is om toegang te krijgen tot de diepe delen van de hersenen en het activeren van het zelfhelend vermogen van het lichaam.
Het kan helpen bij het verlichten van emotionele spanning, het verwerken van trauma, het verminderen van angst en depressie, het verbeteren van prestaties en het bevorderen van persoonlijke groei.
​
EMDR
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapievorm die oorspronkelijk ontwikkeld werd om mensen te helpen die last houden van traumatische ervaringen.
Het doel van EMDR is om de emotionele lading van schokkende herinneringen te verminderen, zodat deze minder invloed hebben op het dagelijks leven.
​
Tijdens de EMDR behandeling stelt de psychotherapeut je een aantal vragen. Je denkt terug aan de nare gebeurtenis waardoor een trauma is ontstaan.
De therapeut verzamelt zo informatie over de gebeurtenis. Vervolgens start het verwerkingsproces.
De therapeut vraagt je opnieuw aan de gebeurtenis te denken. Ondertussen gebruikt de psycholoog meerdere afleidende stimuli.
Dit is bijvoorbeeld tapping, audio of visuele stimulatie.
Deze afleidende stimulans zorgt ervoor dat er veel verwerking tegelijkertijd moet plaatsvinden, daardoor verandert het beeld van de initiële herinnering. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af.
​
Het gevolg is dat je terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.
EMDR wordt gebruikt bij trauma maar ook biij ongewenst gedrag zoals overeten, telefoongebruik, imposter syndroom en dergelijke.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen?
​
Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk kan worden gezet.
Het kan ervoor zorgen dat je na een EMDR sessie wat lichte bijwerkingen ervaart, waaronder:
-
Vermoeidheid
-
Hoofdpijn
-
Emoties
-
Intense dromen
Doorgaans houden de klachten maar enkele dagen aan.
​
Dit wordt allemaal samen op voorhand rustig doorgenomen.