top of page
IMG_0853.jpg

Therapie

"The only impossible journey is the one you never begin. "

Integratieve therapie

Integratieve therapie is een vorm van psychotherapie die verschillende benaderingen en technieken combineert om een gepersonaliseerde behandeling te bieden die afgestemd is op de individuele behoeften van de cliënt.

De therapeut die integratieve therapie toepast, gebruikt een combinatie van verschillende psychotherapeutische benaderingen, zoals cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie, systeemtherapie en andere therapieën. Dit kan afhankelijk zijn van de aard van de problemen die de cliënt ervaart, de voorkeuren van de cliënt en de hulpvraag.

Integratieve therapie kan helpen bij verschillende problemen, zoals depressie, angst, relatieproblemen, stress, trauma en verslaving. Het doel van integratieve therapie is om cliënten te helpen hun problemen te begrijpen, te verwerken en te overwinnen en daarmee hun welzijn en kwaliteit van leven te verbeteren.

 

3Q1A4265.jpg

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen die problemen veroorzaken in het dagelijks leven. 

CGT richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen, zoals overmatig piekeren, irrationele overtuigingen en onrealistische verwachtingen. Dit wordt bereikt door de patiënt te helpen zijn of haar denkpatronen te herkennen en te vervangen door meer realistische, positieve gedachten.

Daarnaast richt CGT zich op het veranderen van ongezonde gedragspatronen, zoals vermijding, passiviteit en overmatig gebruik van alcohol of drugs. 

CGT is een evidence-based behandeling en wordt gebruikt voor een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, posttraumatische stressstoornis, eetstoornissen en verslavingen.

IMG_0838.jpg
3Q1A4280.jpg

Contextuele therapie

Contextuele therapie is een vorm van therapie die zich richt op de relationele context van een individu.

Het centrale concept van de contextuele therapie is dat individuen verbonden zijn met hun familie en culturele systemen en dat deze systemen een belangrijke rol spelen bij het vormen van het gedrag en de ervaringen van het individu. Het doel van contextuele therapie is individuen en gezinnen te helpen een groter bewustzijn van hun relationele context te ontwikkelen, inzicht en groei binnen deze systemen te bevorderen.

Tijdens contextuele therapie sessies werkt de therapeut samen met het individu of het gezin om hun relationele context te verkennen, gebieden van spanning of conflict te identificeren en strategieën te ontwikkelen om verwerking en groei te bevorderen.

De therapeut kan een verscheidenheid aan technieken gebruiken, waaronder rollenspel en systemische interventies, om het individu of het gezin te helpen hun relationele context beter te begrijpen en te werken aan positieve verandering.

Cliënt gerichte therapie (CCT)

Cliëntgerichte therapie (CCT), ook bekend als persoonsgerichte therapie, is een vorm van therapie waarbij de cliënt centraal staat in het therapeutische proces. Ontwikkeld door de psycholoog Carl Rogers. CCT gebaseerd op het geloof dat mensen een inherent vermogen tot groei en verandering hebben.

In CCT creëert de therapeut een niet-oordelende en empathische omgeving waarin de cliënt zijn gedachten, gevoelens en gedragingen op een veilige en ondersteunende manier kan onderzoeken. De therapeut luistert actief en geeft feedback en reflecties om de cliënt te helpen inzicht te krijgen in zijn ervaringen en een groter gevoel van zelfbewustzijn te ontwikkelen.

CCT wordt beschouwd als een cliëntgerichte benadering omdat de cliënt wordt gezien als de kenner op het gebied van zijn eigen leven en ervaringen. De rol van de therapeut is om het zelfonderzoek en de groei van de cliënt te vergemakkelijken. Deze benadering kan effectief zijn voor een breed scala van geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder angst, depressie en relatieproblemen.

healingstories-0112.jpg

“Being able to feel safe with other people is probably the single most important aspect of mental health; safe connections are fundamental to meaningful and satisfying lives.”

Relatie therapie

Relatietherapie is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de communicatie, het oplossen van conflicten en het verbeteren van de algehele kwaliteit van een romantische relatie. Relatietherapie kan nuttig zijn voor paren die problemen ondervinden zoals communicatieproblemen, vertrouwensproblemen, ontrouw of gebrek aan intimiteit.

In relatietherapie, een therapeut werkt met beide partners om de onderliggende problemen te identificeren. De therapeut helpt het paar om effectieve communicatievaardigheden te ontwikkelen, nieuwe probleemoplossende strategieën te leren en negatieve gedragspatronen te identificeren die kunnen bijdragen aan hun problemen.

De therapeut kan ook helpen het paar om hun individuele overtuigingen, waarden en doelen te verkennen, en hoe ze betrekking hebben op de relatie. 

Gezinstherapie

Gezinstherapie, ook bekend als gezinsbegeleiding of systeemtherapie, is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de communicatie en relaties binnen een gezinssysteem. Gezinstherapie kan nuttig zijn voor gezinnen die moeilijkheden ondervinden zoals conflicten, gedragsproblemen, psychische problemen of grote levensveranderingen.

In gezinstherapie werkt een therapeut met het hele gezin om de onderliggende problemen binnen het gezinssysteem te identificeren en aan te pakken. De therapeut helpt het gezin om effectieve communicatievaardigheden te ontwikkelen, nieuwe probleemoplossende strategieën te leren en negatieve gedragspatronen te identificeren die kunnen bijdragen aan hun moeilijkheden.

Gezinstherapie kan ook betrekking hebben op het onderzoeken van de overtuigingen, waarden en doelen van het gezin en hoe deze zich verhouden tot het functioneren van het gezin. De therapeut kan werken met individuele gezinsleden of met de hele gezinseenheid, afhankelijk van de specifieke behoeften van het gezin.

Het doel van gezinstherapie is het verbeteren van de algemene gezondheid en het functioneren van het gezinssysteem, het bevorderen van positieve communicatie en het verbeteren van het welzijn van de individuele gezinsleden.

Voor wie?

 

Volwassenen, jongeren en adolescenten.

Veel voorkomende klachten zijn:

 • Somberheid, depressiviteit, verlies van interesse en plezier

 • Stress klachten

 • Onzekerheid

 • Spanning en angstklachten (fobieën, faalangst, paniek- of dwangklachten)

 • Piekeren

 • Communicatie moeilijkheden, je niet goed kunnen uiten.

 • Minderwaardigheid- of schuldgevoelens

 • Angst voor intimiteit of verbondenheid

 • Moeite met grenzen stellen en conflicten

 • Eenzaamheid

 • Overmatig perfectionisme

Maar ook indien je jezelf herkent in onderstaande:

 • Wanneer je steeds in conflict raakt met je omgeving

 • Moeite met het aangeven van grenzen en voor jezelf opkomen

 • Moeite met het verwerken van pijnlijke gebeurtenissen (trauma’s)

 • Als bepaalde problemen zich telkens herhalen

 • Moeite om in contact met je eigen emoties te komen

 • Jezelf af vragen, wie ben ik werkelijk?

 

Kosten?

De prijzen kunnen verschillen afhankelijk van welke therapeut, trajecten, groeps, koppel of individuele sessies. Informeer hier gerust naar bij uw therapeut.

Mutualiteit 

Sommige mutualiteiten betalen onder bepaalde voorwaarden consultaties bij een therapeut gedeeltelijk terug. 

Informeer daarom steeds bij uw eigen mutualiteit. 

Hoeveel u precies terugbetaald krijgt, is afhankelijk van uw specifieke situatie.

Deze informatie kan u normaal steeds opvragen bij uw mutualiteit.

Creatieve therapie is een handelings- en ervaringsgerichte vorm van therapie.

De ervaring doe je op door te handelen, door waar te nemen en te reflecteren over de ervaringen in en naar aanleiding van het toegepaste medium. (bv. beweging, beeldend)

Bij creatieve therapie combineren we verschillende middelen en tools afhankelijk van de wens en hulpvraag.

Soms loopt het leven anders dan we willen, lopen we vast of hebben we geen overzicht meer. Door creatieve therapie gecombineerd met coaching technieken ondersteunen we je om terug in contact te komen met jezelf en inzicht te krijgen.

We bieden concrete handvaten aan om stap voor stap te zijn of worden wie je werkelijk bent. 

Wenst u meer informatie of een afspraak te maken?

Dit kan via onderstaande knop 

   info@healingstories.net  |  +(32)489620032  | Boulevard de la cambre 72, 1000 Brussel
bottom of page